Oto Periyodik Bakımı Nedir?

  • 01.01.1970

Oto Periyodik Bakımı Nedir?

Ülkemizde trafik kazası sayısının ne yazık ki fazla olması araba bakımına da aslında daha çok önem verilmesi gerektiğini gösteriyor.

Arabanıza biniyorsunuz ve trafiğe çıkıyorsunuz. Aslında kendinizi arabanıza emanet ediyorsunuz. Peki güvende olmanız için aracınızın çok güvenli olması gerekmiyor mu? Tabii ki gerekiyor. Bunun için aracınızın bakımını ihmal etmemeniz, değişmesi gereken parçalarını değiştirmeniz, yağını, lastiklerinin basıncını, frenleri vs. kontrol etmeniz hayati açıdan büyük önem taşıyor.

Peki yaptırılması gerekli olan oto periyodik bakımı nedir?

Oto periyodik bakımı araç sahibinin her yıl yaptırması gereken bakımdır. Dizel araçlarda 15 bin km’de bir yapılması gereken bu bakım, benzinli araçlarda 10 bin km’de bir olmalıdır.

Bir sürü bütçeler ayırarak aldığınız arabanızı korumanız gerekir. Bunun için de en önemli şart bakımdır. Nasıl ki kendi bakımınızı ihmal etmiyorsanız arabanızın da buna ihtiyacı vardır.

Sigorta ihtiyaçlarınız için
Sigortam.net her an yanınızda!

444 24 00

Sizi aramamızı ister misiniz?

2 Dakikada kolayca teklif alın!KASKO TEKLİFİ ALAracını fazla kullanmayan kişi nasıl olsa kullanılmadığı için temiz kalacağını düşünebilir fakat bu yanlıştır. Bakımı yapılmayan araç git gide yıpranmaya başlar ve donanımları işlevini yerine getiremez duruma gelir. Örneğin motor yağı uzun süre motorun içinde beklediğinde işlevini kaybediyor. Motorun yanması ise çok büyük masrafların da habercisidir.

Hepsinden önemlisi bu durumun hayati riski de vardır. Bakımı yapılmayan bir araçla yola çıkılması son derece tehlikelidir. Örneğin frenleri tutmayan bir araca binmenin sonucunu kimse düşünmek istemez. Hayatınızı önemseyin ve mutlaka araç bakımını yapın.

Araba bakımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye “Arabanıza İyi Bakıyor musunuz?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Araç Periyodik Bakımlarının Zamanlaması Değişir

Araç periyodik bakımlarının zamanlamasında farklı değişkenler baz alınır. Buna göre; şahsi araçlarda km hesabı yapılırken, iş makinelerinde çalışma saatleri etkileyici unsurdur. Çalışma saati dolan veya km belli bir oranı aşan araçların periyodik bakımı yapılmaması durumunda aracın bazı aksamlarında sorun çıkması ve trafik kazaları kaçınılmazdır.

Periyodik Bakım Yaptırılan Servise Dikkat

Araçların her işlemlerinde olduğu gibi periyodik bakımın da uzman araç servisleri tarafından yapılması gereklidir. Aksi halde araçların bazı aksesuarlarında problemler yaşanabilir.

Periyodik Bakım Çizelgesini Hafife Almayın

Araç bakımı zamanı geldiğinde yetkili ve özel servislerle iletişime geçeriz. Servislerin sunduğu hizmetler, araçlların marka ve modeline göre değişiklik gösterse de özel hizmet sunan servislerin büyük bir bölümü araç kilometresini hesaba katarak bakım gerçekleştirir. Her marka ve model için bakım çizelgeleri değişkenlik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; periyodik bakım tablosu küçük sınıf araçlar için genellikle 10.000-15.000 km arasındadır. Standart olan bu km’yi aşan sürücülerin elektronik ve mekanik aksamlarının kontrolden geçerek bakımının yapılması gereklidir.

Aracı Bakıma Götürmenin İlk Adımları

Her ne kadar sürücüler kaza ve arıza dışında araç bakımını yaptırmasa da, normal şartlarda araçların belirli periyotlarla bakıma götürülmesi gerekir. Araç bakımı için yetkili veya özel servisleri tercih edecek kişiler, ilk olarak servisle iletişime geçmeli, aracının bilgilerini periyodik bakım formuna girmelidir. Böylece araç periyodik bakımı için ilk adımı atmış olursunuz.

Periyodik Bakım Sonrası da Önemli

Araçların periyodik bakımı düzenli bir işlem olduğu için bakım yapıldıktan sonra periyodik bakım tablosu verilecektir. Bu tablo sayesinde araç periyodik bakımlarının zamanlaması ve aracınızın hangi bakımlara ihtiyaç duyacağı hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Periyodik Bakımda Değişim Yapılması Gerekenler

  • Yağ filtresi,
  • Hava filtresi,
  • Polen filtresi,
  • Yakıt filtresi,
  • Motor yağı.

Bakımı Yapılması Gerekenler

  • Motor,
  • Fren,
  • Far ayarı,
  • Ön takım kontrolü,
  • Genel kontrol.

Genel bakımların dışında ağır bakımlar da vardır. Bu bakımlar da gerektiğinde yapılmalıdır. Aşağıdaki gibidir:

  • Triger kayışlarının kontrolü,
  • Balatanın kontrolü,
  • Şanzımanın kontrolü,
  • Direksiyonun kontrolü,
  • Rot ayarı.

Araç Periyodik Bakımı İçin Kritik Noktalar

Uzman Araç Servisi

Her aracın ihtiyaç duyacağı araba bakımı, yetkili ve konusunda uzman araç servisleri tarafından yapılmalıdır.
Periyodik bakımtablosu küçük sınıf araçlar için genellikle 10.000-15.000 km arasındadır. Bu km aşan araçların elektronik ve mekanik aksamlarının kontrolden geçerek bakımının yapılması gereklidir. Özellikle fren sistemi bakımı ve araç güvenlik sistemleri bölümünün bakımı kritiktir.

Periyodik Bakım Çizelgesi Şart

Araç periyodik bakımı için destek aldığınız servis tarafından, periyodik bakım çizelgesi baz alınmalıdır. Araç tipi ve modeline göre bir bakım çizelgesi vardır. Aracın kilometresi, markası ve modeli baz alınarak hazırlanan bu çizelgeler, bakım tarihinin belirlenmesini kolaylaştırmaktadır.

Zamanında Bakım

Pek çok sürücü araç bakımlarını bir kaza veya arıza durumunda yaptırmaktadır. Oysa, araç henüz arıza yapmadan önce götürülmelidir ki tamir süreci çok daha kısa sürsün.

Aracının periyodik bakımını serviste yaptırmayı planlayan kişiler, ilk önce servisle iletişime geçerek periyodik bakım formunu doldurmalıdır. Form sayesinde aracınızın bakımlarında kritik olan noktalar daha kolay tespit edilebilir.

Periyodik Bakım Sonrası Süreç

Araç servise götürülüp gerekli işlemler yapıldıktan sonra da bir bakım tablosu verilecektir. Bu tablo sayesinde aracınızın ihtiyacı olan bakımları daha kolay tespit edebilir, bir sonraki bakım sürecini hesap edebilirsiniz.

Periyodik Bakımı Yapılacak Araç Parçaları

Periyodik bakımda;

  • Motor,
  • Fren,
  • Far ayarı,
  • Ön takım kontrolü,
  • Genel kontrolü yapılmalıdır.